Pečeň: životne dôležitý orgán, ktorý potrebuje starostlivosť

Pečeň, životne dôležitý orgán, hrá okrem iného kľúčovú rolu pri filtrovaní a detoxikácii nášho organizmu a spracovaní živín. Má jedinečnú schopnosť po poškodení sa regenerovať. To ale neznamená, že nie je potrebné sa o ňu starať.

Pečeň: životne dôležitý orgán, ktorý potrebuje starostlivosť

Pečeň je najväčším vnútorným orgánom nášho tela. Skladá s z takzvaných pečeňových lalokov tvorených mnohými pečeňovými bunkami. Každá bunka plní rozmanité funkcie a dokáže svoju aktuálnu činnosť prispôsobiť aktuálnym potrebám organizmu. 

Pečeňou pretečie každú minútu 1,5 l krvi 

Za 3 minúty pečeňou pretečie takmer celý objem krvi v tele, za jednu minútu tak dokáže filtrovať a detoxikovať 1,5 litra. Krv prichádza do pečene dvomi hlavnými cestami: portálnou žilou a pečeňovou tepnou. Portálna žila privádza krv bohatú na živiny z brušných orgánov vrátane tenkého červa a sleziny, zatiaľ čo pečeňovou tepnou tečie okysličená krv z pľúc. Pečeň tak má jedinečnú schopnosť súčasne spracovávať živiny a detoxikovať škodlivé látky.

Nezastupiteľná úloha pečene pri detoxikácii organizmu 

Nadbytok škodlivých látok v organizme môže viesť ku vzniku rôznych zdravotných problémov vrátane infekcií, zápalov alebo poškodenia tkanív a orgánov. Schopnosť organizmu detoxikovať sa (čistiť) je preto kľúčová. A práve to je jednou z hlavných úloh pečeňových buniek, ktoré menia vďaka špecifickým chemickým reakciám škodlivé látky na menej škodlivé a ľahšie vylúčiteľné. Pečeň pritom pomáha zbaviť organizmus škodlivých látok pochádzajúcich z vonkajšieho i vnútorného prostredia, v ktorom vznikajú v rámci metabolických procesov. 

Detoxikácia má dve fázy. V rámci prvej dochádza napríklad k odbúravaniu drog, hormónov, pesticídov a ďalších toxínov. V druhej fáze sú škodlivé látky vylučované vo vode rozpustných látkach a opúšťajú telo vo forme žlče alebo moču.

V pečeňových bunkách prebieha viac ako 500 druhov chemických reakcií 

Pečeň je jedným z najaktívnejších orgánov ľudského tela a prebieha v nej viac ako 500 druhov chemických reakcií kľúčových na udržanie stabilného vnútorného prostredia, fungovanie metabolizmu a jeho detoxikáciu. Okrem iného pomáha pri zrážanlivosti krvi, pri boji s infekciami aj už spomínanej neutralizácii toxínov. 

Pečeň je jediný orgán ľudského tela, ktorý je schopný regenerácie 

Jedinečnosť pečene spočíva v jej schopnosti regenerovať sa – je neuveriteľné, že pečeň stratí schopnosť plniť svoju funkciu až v prípade, keď organizmus stratí 80 % pečeňových buniek. To znamená, že po úraze alebo chirurgickom zákroku, pri ktorom bolo pečeňové tkanivo odstránené, môže do určitej miery pečeň opäť dorásť. K tomuto procesu dochádza vďaka tomu, že najprv sa existujúce pečeňové bunky zväčšia, a potom sa začnú množiť. Túto schopnosť hojenia ale môže negatívne ovplyvniť napríklad ochorenie pečene.

Pečeň: životne dôležitý orgán, ktorý potrebuje našu starostlivosť

Aj keď je pečeň schopná regenerácie, nejde o nezničiteľný orgán. Pri starostlivosti o pečeň je dôležité myslieť na: 

  1. Zdravý jedálny lístok – v jedálnom lístku by nemal chýbať dostatok vlákniny a omega-3 nenasýtených mastných kyselín. 
  2. Dostatočný pitný režim – príjem tekutín podporuje efektívnu prácu pečene tak pri detoxikácii, ako aj pri plnení metabolických funkcií a produkcii a vylučovaní žlče.
  3. Obmedzenie príjmu toxických látok – každodenná konzumácia alkoholu, a to hlavne pred spaním, zaťažuje pečeň. Tá si potrebuje v noci odpočinúť a zregenerovať rovnako ako ostatné časti tela. Príliš veľa alkoholu navyše môže viesť k stukovateniu pečene. 
  4. Pravidelný pohyb – pohyb pomáha odbúravať prebytočný tuk a je dôležitý na udržanie správnej hladiny cukru v krvi. Zároveň sa pri ňom zrýchľuje krvný obeh, čo pozitívne ovplyvňuje aj prácu pečene. 
  5. Zníženie stresu – chronický stres sa môže z dlhodobého hľadiska odraziť aj na stave pečene. 


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1592-jatra-struktura-a-funkce

Hepactum FORTE balení

Hepactum FORTE

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Atlas
+
Odosiela sa...