Predstavujeme: 6 aktívnych látok pre vašu zdravú pečeň

Pečeň v tele plní mnoho nevyhnutných funkcií. Je zodpovedná za detoxikáciu škodlivých látok, metabolizmus živín, vrátane tukov, bielkovín a sacharidov, a tvorbu žlče. Pečeň tiež súvisí s ukladaním vitamínov a minerálov, reguláciou hladiny cukru v krvi a podporou imunitného systému. Ak chcete tento veľmi namáhaný orgán podporiť, zaraďujte do svojho jedálneho lístka čo najčastejšie 6 aktívnych látok pre vašu zdravú pečeň.

Predstavujeme: 6 aktívnych látok pre vašu zdravú pečeň

Bez správne fungujúcej pečene by telo nebolo schopné efektívne spracovávať živiny, neutralizovať toxíny a udržiavať celkovú rovnováhu. Tieto aktívne látky môžu pečeni prospieť.

1. Pestrec mariánsky – antioxidant 

Pestrec mariánsky (Silybum marianum) je jednou zo základných rastlín pri starostlivosti o pečeň. Prispieva k produkcii žlče, ktorá je nevyhnutná na efektívne trávenie tukov a odstraňovanie odpadových látok z tela. To je ale len jeden z dôvodov, prečo má taký pozitívny vplyv na funkciu pečene. Pestrec zároveň podporuje prečistenie tela, pretože silymarín, aktívna látka v pestreci, chráni pečeňové bunky pred poškodením a podporuje ich regeneráciu. Pestrec môže podporiť pečeň aj pri ďalších jej úlohách – prispieva napríklad k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi a napomáha tak pečeni pri regulácii metabolizmu glukózy. Vzhľadom na to, že pôsobí ako antioxidant, podieľa sa na ochrane pečeňových buniek pred oxidačným stresom a poškodením voľnými radikálmi. 

Pestrec má ešte jeden bonus, ktorý sa hodí takmer vždy – podporuje prirodzenú odolnosť a obranyschopnosť organizmu.

2. Artičoka – prospešná môže byť nielen v kuchyni

Do našej kuchyne artičoka zatiaľ príliš neprenikla. V Stredomorí, napríklad v Taliansku, Španielsku, Francúzsku a Grécku, ale patrí medzi obľúbené pochúťky a používa sa tak v teplej kuchyni, ako aj na prípravu šalátov a studených predkrmov. Rovnako ako pestrec aj artičoka podporuje produkciu žlče. Tým napomáha efektívnemu tráveniu tukov a celkovému zlepšeniu trávenia. Na pečeň má pozitívny vplyv tiež vďaka tomu, že prispieva k prečisteniu organizmu a odstraňovaniu odpadových látok z tela. 

Vedeli ste, že artičoka hrá svoju rolu aj pri kontrole telesnej hmotnosti? Ovplyvňuje totiž metabolizmus tukov a znižuje ich ukladanie v tele.

3. Cholín – telo si ho samo nevytvorí

Cholín je esenciálna živina, naše telo si ho teda nedokáže vytvoriť samo. Cholín prispieva k udržaniu normálnej činnosti pečene tým, že podporuje transport tukov z pečene a zabraňuje ich hromadeniu. Svojím vplyvom na metabolizmus tukov podporuje cholín detoxikačnú a regeneračnú schopnosť pečene. Nezanedbateľné je tiež to, že sa podieľa na metabolizme homocysteínu a pomáha ho premieňať na iné látky. V neposlednom rade cholín prispieva k normálnemu metabolizmu lipidov a podporuje tak ich spracovanie, transport a využitie ako zdroja energie.

Čo to je homocysteín?

Homocysteín je látka, ktorá vzniká v tele pri spracovaní bielkovín. Ak ho v tele máme príliš veľa, môže organizmu škodiť. Organizmus dokáže bežne homocysteín premieňať na neškodné látky. Je k tomu ale potrebné, aby mal dostatok určitých vitamínov, napríklad kyseliny listovej a vitamínu B12.

4. Vitamín B9 – kyselina listová napomáha regenerácii pečene

Nehovorí vám nič označenie B9? To je úplne v poriadku. Tento vitamín totiž poznáte skôr pod označením folát, alebo kyselina listová. V tele sa podieľa na mnohých činnostiach – my sa zameriame na tie súvisiace so zdravím pečene. Kyselina listová (B9) prispieva k syntéze aminokyselín, a tým priaznivo pôsobí na produkciu bielkovín i funkciu pečeňových buniek. Napomáha tiež udržiavať normálny metabolizmus homocysteínu a cez svoj vplyv na proces delenia buniek sa podieľa na regenerácii pečeňového tkaniva.

Dostatočný príjem vitamínu B9 je dôležitý okrem iného počas tehotenstva, keď prispieva k rastu zárodkových tkanív. V každom veku potom oceníte to, že pozitívne pôsobí pri znížení únavy a vyčerpania.

5. Vitamín B12 – energia pre pečeň

Vitamín B12, čiže kobalamín, je ďalšia z látok, ktoré podporujú metabolizmus homocysteínu. Zároveň napomáha k tomu, aby pečeň mala dostatok energie na plnenie svojich detoxikačných a metabolických funkcií. Veľmi dôležitou schopnosťou vitamínu B12 súvisiacou s pečeňovou funkciou je aj to, že sa podieľa na tvorbe červených krviniek a delení buniek. Tým podporuje regeneráciu pečeňového tkaniva a napomáha k jej optimálnemu fungovaniu.

Na dostatočný príjem vitamínu B12 dbajte tiež v prípade, že je pre vás dôležité podporiť činnosť nervovej sústavy a imunitného systému, alebo sa cítite unavení a vyčerpaní.

6. Zinok – podporuje metabolizmus živín

Zinok sa podieľa na metabolizme makroživín, teda sacharidov, bielkovín a tukov. Tým pečeň podporuje pri spracovaní a využití energie z potravy. Okrem toho prispieva k normálnemu metabolizmu mastných kyselín a vitamínu A, látok dôležitých na podporu zdravia pečeňového tkaniva a detoxikačnej funkcie. Rovnako ako menované vitamíny skupiny B sa podieľa na procese delenia buniek – a napomáha teda regenerácii a obnove pečeňových buniek.

Aj zinok patrí medzi látky, ktoré podporujú ochranu organizmu pred oxidačným stresom a s ním súvisiacimi škodlivými voľnými radikálmi. 

6 aktívnych látok pre vašu zdravú pečeň

Pečeň je nesmierne dôležitý orgán, ktorý plní kľúčové funkcie ako detoxikácia a metabolizmus živín. Aby mohla pracovať efektívne a zostať dlho v dobrom stave, je vhodné podporiť ju výživou bohatou na vybrané aktívne látky. Tie sa nachádzajú napríklad v rastlinách ako sú pestrec mariánsky, listová zelenina alebo artičoka. Zostavenie jedálneho lístka obsahujúceho všetko, čo pečeni prospieva, môže byť, mierne povedané, zložité. 

Preto sú tu výživové doplnky s cielene upraveným zložením.

Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1592-jatra-struktura-a-funkce

https://esipa.cz/sbirka/sbsrv.dll/sb?DR=SB&CP=32012R0432



Hepactum FORTE balení

Hepactum FORTE

Komplexný doplnok stravy vyvinutý podľa originálnej nórskej receptúry.
Vyskúšajte ZADARMO*

* platíte iba poštovné a balné 1.95€


©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Atlas
+
Odosiela sa...